parametr, funkcja
oaxoaxoax: Wyznacz wartości parametru m, dla których funkcja f przyjmuje tylko wartości ujemne.
| | m | |
f(x)=(m2−1)x2 + (m−1)x − |
| |
| | 4 | |
Będę wdzięczny za rozwiązanie bo główkuje z obliczeniami i cały czas się gdzieś mylę. Odpowiedź
do zadania to: m∊(
√2−1;1>
14 cze 09:55
Święty: a<0
Δ<0
m
2−1=0
m=1
a<0
m
2−1<0
m∊(−1,1)
Δ<0
m
3+m
2−3m+1<0
(m−1)(m
2+2m−1)<0
m
1=1
m
2=−1−
√2
m
3=
√2−1
m∊(
√2−1,1)
Uwzględniając wcześniejsze warunki
Odp.
m∊(√2−1,1>
14 cze 10:25
oaxoaxoax: Nie rozumiem jednego. Mianowicie tego:
m
2−1=0
m=1
Dlaczego podstawiłeś to do współczynnika c ?
14 cze 10:40
Godzio:
To jest sprawdzenie przypadku gdy mamy do czynienia z funkcją liniową ( m = −1 też chyba
powinno się sprawdzić, ale to akurat niczego nie wnosi )
14 cze 12:18