matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
zorro:
dy
dx
−
3y
x
= −x
3
*y
2
wiem że to trzeba z bernoulliego ale nie chce mi wyjść..
14 cze 09:35
Jack:
dy
3
−
=−x
3
y
2
dx
xy
z=y
1−2
=z=y
−1
dy
dy
z'=−
⇒
=−z'
y
2
dx
y
2
dx
z
z'−
=−x
−3
(*)
x
CORJ
:
z
z'−
=0
x
z
z'=
x
dz
dx
=
z
x
z=Cx (**)
CORNJ
(uzmiennianie stałej): z'=C'x+C Podstawiam do (*): C'x+C−C=−x
−3
1
C'=−x
−4
⇒ C=−∫x
−4
dx =
+C
1
3x
3
Zatem wstawiam do (**):
1
1
z=x(
+C
1
)=C
1
x+
3x
3
3x
2
Wracam do podstawienia:
1
1
y
−1
=z=C
1
x+
⇒ y=
3x
2
1
C
1
x+
3x
2
14 cze 19:51