gruszka
gruszka: | | ⎧ | x2 −3x=y+4 | |
| mam układ równań | ⎩ | 2x + y − 2=0 |
|
przy rozwiązywaniu graficznym wychodzi z jednego równania parabola z drugiego prosta.
W książce narysowano punkty przecięcia dwóch wykresów to (−2,6) i (3,−4)
skąd mam wiedzieć że parabola przecina się z prostą w tych punktach jeżeli znam tylko jej
miejsca zerowe i wierzchołek ?
przypominam że chodzi tylko sposób graficzny
13 cze 23:45
Holmes: musisz w miarę dokładnie tą parabole narysować
weź kilka dowolnych x oblicz dla nich y, rysunek będzie precyzyjniejszy
13 cze 23:59
Bogdan:
Jeśli graficzny, to rysujesz parabolę: y = x2 − 3x − 4 i prostą: y = −2x + 2.
Jeśli algebraicznie, to trzeba rozwiązać równanie: x2 − 3x − 4 = −2x + 2.
14 cze 00:00
gruszka: wiem, pytam o graficzny
14 cze 00:01
Magda: pomożecie mi też przy ekstremach, proszę

bo poprawę mam w środę : (
14 cze 00:02
Holmes: Magda, ja niestety ekstrem nie umiem jeszcze
14 cze 00:04
Magda: chyba nikt mi dziś nie pomoże wyjaśnic tego
14 cze 00:09
Magda: chyba nikt mi dziś nie pomoże wyjaśnic tego
14 cze 00:10