wielomian
mejter: rozkładanie wielomianu na czynniki
w(x)=2x3−5x2−3x
13 cze 23:23
Bogdan:
Przecież widać, że można wyłączyć x przed nawias i potem ...
13 cze 23:25
mejter: no właśnie nie bardzo wiem co dalej
13 cze 23:26
Bogdan:
Wyłącz x przed nawias i napisz tu co otrzymałeś
13 cze 23:32
Holmes: x(2x2−5x−3)
i teraz Δ.....
13 cze 23:36
mejter: ok
13 cze 23:37
Holmes: mejter zrobiłeś?
13 cze 23:43
mejter: tak wyliczyłem deltę
13 cze 23:45
Holmes: co dalej zrobiłeś?
13 cze 23:47
Holmes: pytaj jak czegoś nie rozumiesz
13 cze 23:51
Holmes: powinno wyjść coś takiego:
x(x−32)(x−1)
13 cze 23:51
mejter: x1 i x2 wyliczyłem i podstawiłem do postaci iloczynowej
13 cze 23:55
mejter: tylko wyszło mi x1=−24 a x2=3
14 cze 00:00
Holmes: zapisz jak liczyłeś
14 cze 00:03
mejter: w(x)=2x3−5x2−3x
w(x)=x(2x2−5x−3)
Δ=b2−4ac
Δ=25−4*2*(−3)
Δ=25+24=49
√Δ=7
x1=5−74=−24
x2=5+74=3
14 cze 00:11
Holmes: dobrze zrobiłeś
−24=−
12
odp: x(x+
12)(x−3)
14 cze 00:16
mejter: to owoc późnej nauki
14 cze 00:19