Oblicz x, jesli podane liczby tworzą ciąg arytmetyczny a) 9,x,37 b) 4,x,-8
Nithus: Oblicz x, jesli podane liczby tworzą ciąg arytmetyczny a) 9,x,37 b) 4,x,−8
13 cze 22:01
metcub: Proste:
a)
37 − x = x − 9
37+9 = 2x
x = 23
b)
−8 − x = x − 4
−8+4 = 2x
x = −2
13 cze 22:14
Nithus: Wiem że proste ale już mi się wszystko mieszać zaczyna
13 cze 22:15
4 lut 22:35
Lolalola: oblicz x ,jesli liczby X+1, x+4 ,16 twarzą ciag arytmetyczny.. ratunku jak to zrobic?
21 maj 08:43
21 maj 08:44
Lolalola: Wyszlo mi x=18.5 chyba cos nie tak
21 maj 08:56
6latek :
a
1= x+1
a
2= x+4
a
3=16
Z twierdzenia o 3 kolejnych wyrazach tego ciągu
2(x+4)= x+1+16
2x+8= x+17
2x−x= 17−8
x=9
Sprawdzenie
a
1=x+1=10
a
2= x+4=13
a
3=16
Musi być tak
a
2−a
1= a
3−a
2
Sprawdz czy się zgdadza
21 maj 09:03