Uzasadnij ze trójkąt o wierzchołkach A=(00) B=(1,2)i C=(-4,2).Jest trójkatem pro
maniek: Uzasadnij ze trójkąt o wierzchołkach A=(00) B=(1,2)i C=(−4,2).Jest trójkatem prostokatnym
13 cze 21:54
metcub: Wyznacz równanie prostej AB i AC i zobaczysz, że są prostopadłe (iloczyn współczynników
kierunkowych wyniesie −1) a to pokaże że trójkąt jest prostokątny.
13 cze 22:25
Bogdan:
Wystarczy wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych albo długości boków.
|AB|2 = 4 + 1 = 5
|AC|2 = 16 + 4 = 20
|BC| = 25 + 0 = 25
5 + 20 = 25, trójkąt jest prostokątny
13 cze 22:31