W pewnym równoległoboku suma trzech kątów jest dwa razy wieksza od czwartego kat
maniek: W pewnym równoległoboku suma trzech kątów jest dwa razy wieksza od czwartego kata oblicz kąty
tego równolegloboku
13 cze 21:52
ICSP: kąty : α i β
wiemy że 2α + β = 2β
2α − β = 0
α + β = 180o
czyli α = 60o a β = 120o
13 cze 22:06
maniek: Dzięki
13 cze 22:09
metcub:

kąt czerwony = α
kąt niebieski = β
suma trzech kątów jest dwa razy większa od czwartego kąta więc α+α+β = 2*β
czyli 2*α = β
Suma kątów w czworokącie wynosi 360 więc 2*α + 2*β = 360 i podstawiając 2*α = β dostajemy:
β + 2*β = 360, czyli β = 120 stopni. Zatem α = 60 stopni.
Pozdrawiam
13 cze 22:11
maniek: super
13 cze 22:16