ekstremum funkcji
Magda: Prosze o pomoc, bo mam poprawę

a średnio rozumiem
Chodz mi o ekstremum funkcji, wyznaczanie go
mam przykład
f(x)=x
√4−x2 i obliczam pierwszą pochodną
| | 1 | |
y'= 1*√4−x2 + x* |
| * −2x =
|
| | 2√4−x2 | |
| | x2 | | 4−x2 | | x2 | | 4−2x2 | |
√4−x2 − |
| = |
| − |
| = |
|
|
| | √4−x2 | | √4−x2 | | √4−x2 | | √4−x2 | |
| | 4−x2 | |
przyrównuję ją do 0 czyli |
| =0 i kandyaci na ekstrema to x= 2 i x= −2
|
| | √4−x2 | |
narazie sie zgadza
13 cze 21:28
13 cze 21:49
^^: dziedzine trzeba określić, czyli
4 − x2 > 0
4 − 2x2 = 0
x2 = 2
x = √2{ lub x=−√2
13 cze 21:51
13 cze 22:03
Magda: | | 4−2x2 | |
pochodna wynosi |
| , przyrównuje ją do 0 czyli pochodna będzie wynosić zero |
| | √4=x2 | |
kiedy licznik będzie wynosił zero, czyli kiedy 4− 2x
2=0 czyli kiedy x=
√2 lub x=−
√2 i to
sa kandydaci na ekstrema
| | 4−2x2 | |
i teraz trzeba spr gdzie f'(x) > 0 ⇔ |
| > 0⇔ i co teraz robię, mnoże przez |
| | √4−x2 | |
mianownik
2
13 cze 22:08
Magda: czyli 4− 2x
2√4−x2 czyli wychodza x=2 x=−2 x=
√2 x=−
√2, tak

i teraz wykres
13 cze 22:11
Magda: czy jak? proszę o pomoc żeby mi to ktos wytłumaczył co po kolei i jak : ( bo mi się wszystko
myli, chodzi mi od momentu wyliczenia pierwszej pochodnej
13 cze 22:19