trygonometria
ona17: Dłuższy bok prostokąta jest o 5 krótszy od jego przekątnej. Przekątna prostokąta tworzy z
| | | |
dłuższym bokiem kąt α taki, że sin α= | . Wyznacz obwód tego prostokąta. |
| | |
13 cze 21:16
ona17: proszę pomóżcie
13 cze 21:55
Bogdan:
popraw zapis sinα
13 cze 22:00
Jack:
z tw. Pit: a
2+b
2=(a+5)
2 → b=
√25+10a
Podstaw do (*) zamiast b, ponieś obie strony do kwadratu i wyznacz a. Potem b.
13 cze 22:02
ZKS:
Zastanawiam się czy tak można było by zrobić

a + 5 = 13x
b = 5x
a = 12x
a + 5 = 13x
a = 12x
−−−−−−−−− (−)
x = 5
a = 60
b = 25
Obw = 2 * (60 + 25) = 170
13 cze 22:20
Jack:
można, nawet to samo (choć szybciej) wyjdzie...
13 cze 22:25
ZKS:
Właśnie jeszcze się na karteczce upewniłem przed chwilą czy te same wyniki powychodzą ale jak
widać te same.

No troszkę szybciej. Pozdrawiam Cię
Jack.
13 cze 22:29
Jack:
Pozdrawiam!
13 cze 22:31