W trójkącie równoramiennym ABC miara kąta między ramionami jest o 18 stopni mnie
maniek: W trójkącie równoramiennym ABC miara kąta między ramionami jest o 18 stopni mniejsza od miary
każdego z kątów przy podstawie oblicz miare kątów tego trójkąta
13 cze 21:11
^^:

i mamy
2α + β = 180 <−−−−suma kątów w trójkątcie
α = β + 18 <−−−wynika z treści zadania.
podstawiamy α z drugiego równania do pierwszego.
2(β + 18) + β = 180
2β + 36 + β = 180
3β = 144
β = 48
α = β + 18 = 48 + 18 = 66
Odp.:α = 66, β = 48
13 cze 21:28
maniek: Dzikuje
13 cze 21:32
maniek: dziękuję*
13 cze 21:32