Jednym z miejsc zerowych funkcji
gogo: Jednym z miejsc zerowych funkcji f(x)= x3+bx2−13x−10x+1 jest 5.
a. oblicz b −> b wyszło mi −2
b. znajdź pozostałe miejsca zerowe −> wyszło mi x=−2 , x=−1 ale tu nie jestem pewna czy dobrze
c. wyznacz przedziały monotoniczności nie wiem jak to zrobić
Proszę o pomoc i wyjaśnienie czy miejsca zerowe są dobre i czy są punktami przez które
przechodzi funkcja.
13 cze 21:02
ZKS:
Najłatwiej to będzie sprawdzić wyszły Ci miejsca zerowe równe (−2,−1,5) to możemy to zapisać w
następujący sposób:
(x − 5)(x + 2)(x + 1) = (x2 + 3x − 10)(x + 1) = x3 − 2x2 − 13x − 10
Ale najpierw sprawdź dziedzinę funkcji z miejscami zerowymi wtedy zobaczysz że jedno miejsce
zerowe Ci odpadnie.
c) mamy sprawdzić gdzie funkcja rośnie a gdzie maleje.
13 cze 21:21