Pls pomocy !!
justi: Między liczby −4 i 50 wstaw takie dwie liczby, aby pierwsze trzy w ciągu (−4, x, y, 50)
tworzyły ciąg arytmetyczny , a trzy ostatnie ciąg geometryczny .
13 cze 20:59
Eta:
−4,x,y −−− tworzą ciąg arytm. => 2x= y−4
x,y,50 −−−−tworzą ciąg geom. => y2= 50x
rozwiąż układ tych dwu równań
{ y= 2x+4
{ y2= 50x
13 cze 21:08
justi: wiec wyszło mi x=−0,75 y=2,5 wiec to koniec

....
13 cze 23:33
justi: kurcze juz nie mysle

za bardzo zmeczona jestem
13 cze 23:35
Eta:
Nie umiesz liczyć .........
(2x+4)
2= 50x
4x
2+16x+16 −50x=0
2x
2−17x +8=0 Δ= 225
√Δ= 15
y= 20 v y= 5
I: −4,
8,20, 50
II −4,
12,5, 50
14 cze 00:14
shader: czy ten wzór na ciag art nie powinien byc inny?
chyba powinno byc 2x=y+4
| | an−1+an+1 | |
jak wynika z def. an= |
| |
| | 2 | |
11 kwi 20:28