rozwiąż układ graficznie i algebraicznie
DiKej: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
⎧ y=x[do potęgi 2]−5x+3
⎩ y=−2x+1
13 cze 20:43
DiKej: może mi ktoś z tym pomóc? to ważne.
13 cze 20:58
Holmes: −2x+1=x2−5x+3
i działaj dalej
13 cze 21:11
DiKej: tylko nie bardzo wiem jak. w tym równaniu wylicza się deltę
13 cze 21:17
Holmes: −2x+1−x2+5x−3=0
−x2+3x−2+0
Δ=1
X1,2=(−3±1)/2
x=1 v x=2
y=−1 v y=−3
13 cze 21:17
Holmes: wzór na deltę:
Δ= b2−4ac
w tym przykładzie b=3, a=−1, c=−2
13 cze 21:18
DiKej: dzięki za pomoc
13 cze 21:19
Holmes: Jak jeszcze czegoś nie wiesz to pisz
13 cze 21:19
DiKej: czyli to jest obliczenie algebraiczne ?
13 cze 21:20
Holmes: tak
13 cze 21:21
DiKej: a graficzne jak obliczyć ?
13 cze 21:21
Holmes: wytłumaczyć Ci jak zrobić to graficznie?
13 cze 21:22
Holmes: ok
13 cze 21:22
DiKej: byłbym Ci bardzo wdzięczny bo jutro to zaliczam.
13 cze 21:23
Holmes: musisz narysować parabolę
i tą funkję liniową w układzie współrzędnych i odczytać punkty przecięcia
13 cze 21:24
DiKej: muszę zrobić tablekę aby narysować punkty tylko który wzór y=−2x+1
13 cze 21:27
Holmes: tak, możesz
13 cze 21:31
DiKej: dobra to już sobie poradzę, ogromne dzięki
13 cze 21:33
13 cze 21:35