PROblem
TOmek: | | 1−sin4x−cos4x | |
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartosci funkcji f(x)= |
| |
| | 1−cos2−sin6x | |
−−−−−−−−−
no to jade dziedzina
1−cos
2−sin
6x≠
sin
2+cos
2−cos
2−sin
6≠0
sin
2−sin
6≠0
sin
2(1−sin
4)≠0
sin
2≠0
sin≠0
1−sin
4≠0
−sin
4≠−1
sin
4≠1
sin≠
4√1 v −
4√1
no i jak z tego wybrnąc
13 cze 20:39
Ajtek: Zauważ, że 4√1=+/−1
13 cze 20:43
rumpek:
Ja bym zrobił tak (
Spytaj Godzia czy tak można
):
1−cos
2x − sin
6x
sin
2x + cos
2x = 1
sin
2x = 1 − cos
2x
sin
2x − sin
6x ≠ 0
sin
2x(1 − sin
4x) ≠ 0
sin
2x(1 − sin
2x)(1 + sin
2x) ≠ 0
13 cze 20:43
TOmek: omg przeciez 4√1 = 1 omg ...
13 cze 20:45
TOmek: zastanawia mnie jedno, czyli
sin≠0 x=kπ
| | π | | π | |
sin≠−1 v sin≠1 x= |
| +2kπ, x=− |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
a w odp. mam x≠ |
| kπ nie czaje tej redukcji 3 zapisów do jednego. |
| | 2 | |
13 cze 20:52
TOmek: ok rozumiem
13 cze 20:53
TOmek: a jak wyznaczyc zbiór wartosci?
13 cze 20:54
rumpek:
Dokończę to co wyżej pisałem:
sin
2xcos
2x(1 + sin
2x) ≠ 0
1 − sin
4x − cos
4x = 1 − (sin
4x + cos
4x) = 1 − (sin
2x + cos
2x)
2 + 2sin
2xcos
2x =
= 1 − 1 + 2sin
2xcos
2x = 2sin
2xcos
2x
Czyli funkcja ma formę:
| | 2sin2xcos2x | | 2 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | sin2xcos2x(1 + sin2x) | | 1 + sin2x | |
Otrzymujemy:
sin
2x = x∊<0,1>
sin
2x + 1 = x∊<1,2>
Więc zbiór chyba taki sam
13 cze 21:04
TOmek: dziekuje
13 cze 21:06
rumpek:
13 cze 21:07