Wielomiany
massey: Dzięki tej stronie, i niektórym użytkownikom, którzy mi pomogli. Zdałem funkcję kwadratową na
3+ z 1
Naprawdę bardzo wam dziękuję ! Został mi jeszcze jeden sprawdzian m.in. Wielomiany:
Dane są wielomiany:
*P(x)= 7−x2
*W(x)= 5x3−2x2+4x−6
Wyznacz:
a) P(x)−W(x) b) P(x)*W(x) c) stopień wielomianu P(x)*W(x)
a) P(x)−W(x)=(7−x2)−(5x3−2x2+4x−6)=5x3−3x2+4x+1
b) P(x)*W(x)=(7−x2)*(5x3−2x2+4x−6)=35x3−14x2+28x−42−5x5+2x4−4x3+6x2=
=−5x5+2x4+31x3−8x2+28x−42
c) stopień wielomianu P(x)*W(x) = 15
Czy dobrze rozwiązałem ?
13 cze 20:18
massey: Stopień powinien być 5 .
13 cze 20:21
Ajtek: A skąd się wziął stopień 15 u Ciebie?
13 cze 20:29
massey: z początku myślałem że wszystkie wykładniki się dodaje , ale teraż już wiem, że pisze się
największy
13 cze 20:30
Ajtek: Dokładnie, to jest najwyższa potęga

.
13 cze 20:32
massey: a reszta ?
13 cze 21:13
Ajtek: W a jest błąd rachunkowy.
13 cze 21:16
massey: a co jest nie tak ?
13 cze 21:44
Jack:
x2 policz jeszcze raz
13 cze 21:48
massey: P(x)−W(x)= −5x3+x2−4x+13 , teraz prawidłowo ?
13 cze 21:51