Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego (an) o różnicy r=-3 jest równy 30 a ostatni
Lena: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego (an) o różnicy r=−3 jest równy 30 a ostatni wyraz an
stanowi 1/8 sumy wszystkich poprzednich wyrazów.
a)wyznacz liczbę wyrazów ciągu (an).
b)podaj ostatni wyraz ciągu(an).
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem kompletnie jak się za to zabrać. Pozdrawiam, Lena
13 cze 20:15
Holmes: za chwilkę ci napiszę
13 cze 20:29
Lena: bardzo dziękuję
13 cze 20:31
Holmes: a1=30
r=3
an=18 * Sn
an=a1+(n−1)r
an=30+(n−1)3
an=3n+27
3n+27= 18* (30+(3n+27) /2)*n
30= 18 * 3n+57/2
30=3n+57 / 16
480=3n+57
3n=423
n=141 −−−−>liczba wyrazów
a141=3*141+27=450
13 cze 20:36
Holmes: masz może odpowiedzi ?
13 cze 20:37
Ajtek: r=−3

a nie 3!
13 cze 20:38
Holmes: kurczę nie zauważyłem − dzięki Ajtek
13 cze 20:39
Ajtek: nie ma za co, działaj

.
13 cze 20:41
Lena: nie mam niestety odpowiedzi do tego zadania.
13 cze 20:42
Holmes: an będzie −3n+33
podstawisz to dalej i będzie dobrze
Lena dasz radę?
13 cze 20:43
Lena: myślę, że tak

bardzo dziękuję za pomoc!
13 cze 20:45
Lena: kurczę, nie wychodzi mi to jednak. a robię to tak: (piszę już raczej skrótami, nie rozpisywałam
wszystkiego)
an= 30 + 3 − 3n
an = 33 − 3n
33 − 3n = 1/8 * (63−3n / 2) *n)
33 − 3n = 63n − 3n2 / 16
528 − 48n = 63n − 3n2
528 − 111n + 3n2 = 0 −> 3n2 − 111n − 528
Δ = (111)2 − 4(3 * ((− 528))
Δ = 12321 + 1584 = 13905
no i tu jest problem, bo pierwiastka z tej liczby wyciągnąć się nie da.
13 cze 21:41
Lena: zrobiłam błąd, bo powinno być 3n2 − 111n + 528
daje to Δ = 12321 − 1584 = 10737 ale z tej liczby także nie da się wyciągnąć pierwiastka
13 cze 21:44
Biagio: bład w rozwiązaniu
an stanowi 1/8 sumy pozostałych wyrazów, czyli 1/8* (Sn−an)
30 sty 22:43