Holmes: Witam, mógłby ktoś dać jakąś wskazówkę jak rozwiązać ten przykład:
1 / sin10 − √3 / cos10 = 4
Miałem ten przykład na klasówce na której nie można było używać tablic, a ja innego sposobu niż
tablice nie widzę proszę o jakąś wskazówkę
13 cze 20:03
Holmes: Pomoże ktoś bo dalej męczy mnie ten przykład.
13 cze 20:38
Holmes: Umie ktoś to rozwiązać?
13 cze 21:20
ZKS:
| | 1 | |
cos10o − √3sin10o = 4sin10ocos10o / * |
| |
| | 2 | |
| 1 | | √3 | |
| cos100 − |
| sin10o = sin20o |
| 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
sin( |
| − |
| ) = sin |
| |
| | 6 | | 18 | | 9 | |
13 cze 21:32
Eta:
| | cos10−√3sin10 | | | |
L= |
| = |
| =
|
| | sin10*cos10 | | | |
| | cos60*cos10−sin60*sin10 | |
= |
| =
|
| | | |
| | cos(60+10) | | 4*cos70 | |
= |
| = |
| = 4
|
| | | | cos70 | |
L=P
korzystamy ze wzorów: 2sinα*cosα= sin2α
cosα*cosβ− sinα*sinβ= cos(α+β)
sinα= cos(90−α)
13 cze 21:38
Eta:
dla jasności

zamiast 10
o ........ pisałam 10
13 cze 21:44
ZKS:
Eta
13 cze 21:44
Eta:
ZKS .....dzięki, zaraz spróbuję czy nie jest kwaśne?
13 cze 21:49
ZKS:
Tobie
Eta kwaśnych ani robaczywych nie odważył i nie śmiał bym dać na pewno słodziutkie
zapewniam
13 cze 21:55