problem
avia: sin(−1000) czy jezeli bede to rozbijał mam stosowac parzystosc i nie parzystosc?
sin(−x)= −sin

13 cze 19:35
avia: jak to wogole rozbic bo nie bardzo wiem
13 cze 19:42
Bogdan:
czy 1000 to 1000o czy 1000 radianów?
sin(−α) = −sinα
13 cze 19:45
avia: stopni
13 cze 19:47
Bogdan:
1000o = k*360o + α albo 1000o = n*360o − β, k, n ∊ N
sin(−1000o) = −sin(k*360o + α) = ... dokończ
albo
sin(−1000o) = −sin(n*360o − β) = ... dokończ
13 cze 19:55
avia: (3*360+280)?
13 cze 20:03
avia: ani w ta ani w ta nie wychodzi zawsze cos zostaje
13 cze 20:09
Bogdan:
Co nie wychodzi? Wszytko wychodzi.
sin(−1000o) = −sin(2*360o + 280o) = −sin280o = −sin(360o − 80o) = sin80o
albo
sin(−1000o) = −sin(3*360o − 80o) = −sin(−80o) = sin80o
13 cze 20:15
avia: wlasnie a zeby wyszlo do pelnych podstawowych miar to nie wyjdzie
13 cze 20:16
Bogdan:
a co nazywasz pełnymi miarami?
13 cze 20:18
avia: 30 45 60 90
13 cze 20:19
Ajtek: Zapewne te najczęściej używane czyli 30o, 45o, 60o
13 cze 20:20
avia: dokladnie
13 cze 20:21
avia: da sie cos z tym zrobic?
13 cze 20:32
Ajtek: NIc z tym się nie robi ponieważ sin80o to konkretna liczba.
13 cze 20:34
Bogdan:
A dlaczego 30o, 45o, 60o, 90o to pełna miara, a 80o nie jest wg Ciebie pełną miarą?
Wg mnie, nawet 134o23'46'' albo każda inna miara kąta to to pełna miara.
13 cze 21:34