matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadania
maja 789:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań. a)−3x+y=5 y+2=10
13 cze 19:11
rumpek:
na pewno y + 2 = 10?
13 cze 19:15
maja 789:
y+2x=10 sory
13 cze 19:17
rumpek:
Algebraicznie:
⎧
−3x+y=5
⎩
2x + y = 10
W = |−3 1| = −3 − 2 = −5 | 2 1| W
x
= |5 1| = 5 − 10 = − 5 |10 1| W
y
= |−3 5| = −30 − 10 = − 40 |2 10|
W
x
x =
W
W
y
y =
W
−5
x =
= 1
−5
−40
y =
= 8
−5
(x,y) ⇒ (1,8) (oznaczony − ma jedno rozwiązanie) Graficznie: (rysujesz)
⎧
y = 3x + 5
⎩
y =−2x + 10
13 cze 19:26