GEOMETRIA ANALITYCZNA
Natashka: Witam! Zadania z geometrii analitycznej, prosta w R3
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt P(2,3,1) oraz prostopadlej do prostej
| | x−1 | | y+3 | |
|
| = |
| =−z i przecinajacej prosta x=y=z |
| | 2 | | 2 | |
Zwracam sie z wielka prosba o wskazowki co i jak tu wykorzystac

z gory dziekuje i
pozdrawiam
baaard.any na dżimailu: Wiemy, że P1=(1,−3,0) należy do prostej L1.
Wiemy, że wektor w1=[2,2,−1] || do prostej L1
Wiemy, że P2=(0,0,0) należy do prostej L2
Wiemy, że wektor w2=[1,1,1] || do prostej L2
Niech P'=(a,b,c) będzie rzutem P na prostą L1.
Punkt P' należy do prostej L1, więc jego współrzędne spełniają równanie prostej. Doprowadzam
prostą L1 do postaci parametrycznej:
L1: | x=1+2t
| y=−3+2t
| z=0−t, t∊R
Zatem P'=(1+2t,−3+2t,−t). Ponieważ P' jest rzutem na prostą, wektor PP' jest prostopadły do tej
prostej, czyli iloczyn skalarny wektora w1∊L1 i PP' będzie równy zeru:
PP'=[1+2t−2,−3+2t−3,−t−1]=[2t−1,2t−6,−t−1]
[2,2,−1]◯[2t−1,2t−6,−t−1] = 2(2t−1)+2*(2t−6)−(−t−1)=0
4t−2+4t−12+t+1=0
9t=13
t=
139
Czyli PP'=[−
179,
−289,−
229]
Do równania prostej, na której leży wektor PP' weźmiemy wektor 9*PP' = [−17,−28,−22]
Czyli L: | x=2−17t
| y=3−28t
| z=1−22t
W zasadzie ta prosta (prostopadła do L1 i przechodząca przez P) wyczerpuje zadanie. Można
jedynie SPRAWDZIĆ, czy przecina prostą x=y=z:
jeżeli tak, to musi być spełniony układ równań:
{2−17t=3−28t {11t=1 {t=
111
{2−17t=1−22t {5t=−1 {t=−
15
Czyli sprzeczność... Prosta prostopadła do L1 i przechodząca przez punkt P nie będzie przecinać
prostej L2. SPrawdź treść zadania, może źle przepisałaś