geometria analityczna
paweł: Punkty A = (0, 3), B = (3, 0), C = (5, 6) i D to kolejne wierzchołki równoległoboku
a) wyznacz współrzędne wierzchołka D
b) oblicz pole równoległoboku ABDC
13 cze 19:02
paweł: ...
13 cze 19:49
paweł: ponawiam prośbę
13 cze 20:26
Eta:

a)
D(x
D, y
D)
→ → → →
AB= DC AB=[3,−3] DC= [5−x
D,6−y
D]
5−x
D= 3 i 6−y
D= −3
x
D= 2 i y
D= 9
D(2, 9)
b) → →
AB=[3,−3] AD=[2,6]
I 3 −3 |
P= | | | | = |3*6 −(−3)*2| = |18+6|= 24 [ j
2 ]
| 2 6 |
gdzie:
→ →
P= | det(AB, AD)| −−− det −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w tym samym punkcie
13 cze 23:04
13 cze 23:06
13 cze 23:08
13 cze 23:09