blee
Karolina: Z punktu A leżącego na okręgu o środku O i promieniu r=68cm poprowadzono prostopadłą cięciwę do
promienia OB okręgu, dzieląc ten promień na odcinki OC i CB takie, że |OC| : |CB|=8:9. Oblicz
długość odcnika AC
13 cze 18:53
Karolina: proszę o pomoc
13 cze 19:24
Ajtek: Krok pierwszy zrób rysunek.
13 cze 19:40
Karolina:

o zgrozo nie potrafię zrobić rysunku...
13 cze 19:48
Ajtek: Nie potrafisz tutaj, czy w ogóle nie potrafisz?
13 cze 19:53
michał:

w ogóle.
nie wiem gdzie umieścić tą cięciwę..
..?
13 cze 19:56
Ajtek: Rysunek powiedzmy jest git. Zaraz zrobię swój.
13 cze 19:57
Ajtek:

Tak to wygląda.
Zauważ, że ΔACO jest prostokątny.
|AO|=r=68
x wylicz z podanej zależności, a y z tw. Pitagorasa.
Pisz jak coś, pomogę.
13 cze 20:03
michał: 8:9 czyli 32:36 czyli x=32
x2+y2=r2
r2−x2=y2
4624−1024=y2
y=60
dobrze ?
13 cze 20:11
Ajtek: yhy

.
13 cze 20:13