matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód
Daria:
Dane a=
√
7+4
√
3
b=2+
√
3
Wykaż, że a=b
13 cze 17:52
Nie jestem mądry:
a
2
= 7+4
√
3
b
2
= 4+4
√
3
+3 a
2
=b
2
⇒ a=b
13 cze 18:01
Bogdan:
Bardziej właściwie byłoby tak: a =
√
7 + 4
√
3
=
√
(2 +
√
3
)
2
= |2 +
√
3
| = 2 +
√
3
= b
13 cze 18:10