Wyznacz wielomian stopnia =< 3 - Pomocy !
Co: Pomocy!
Wyznacz wielomian w(x) stopnia ≤ 3, dla którego
w(1) = −2, w(2) = −4, w(3) = −2, w(4) = 10.
13 cze 17:27
Bogdan:
W(x) = ax3 + bx2 + cx + d
−2 = W(1)
−4 = W(2)
−2 = W(3)
10 = W(4)
Po rozwiązaniu tego układu równań otrzymamy: a = 1, b = −4, c = 3, d = −2,
W(x) = x3 − 4x2 + 3x − 2
13 cze 18:36
Co: Ten układ równań rozwiązać sobie poprzez eliminacje Gaussa?
13 cze 18:45
Bogdan:
Możesz rozwiązać ten układ równań dowolną metodą, nawet metodą podstawiania.
13 cze 18:47