POMOCY! WIELOMIANY, SPRAWDZIAN ZALICZENIOWY!:((
roro: 1) Znajdz te wartosci parametru p, dla ktorych rownanie x
3 + 8x
2 +px=0 ma trzy rowziazania.
2) Dla jakich wartosci parametru m rownanie x
4+mx
2−m=0 ma dwa rozne rozwiazania?
3) Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje reszte 8, zas przy dzieleniu przez (x+2) daje
reszte −4. Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=x
2+3x+2
Jakby mogl ktos to rozwiazac.. Jutro moja ostatnia szansa by zaliczyc rok i nie miec poprawki..
13 cze 17:17
dzidka: 1)
x(x2+8x+p)=0
x=0 lub x2+8x+p=0
Δ>0⇔64−4p>0
4p<64
p<16
13 cze 22:46
dzidka: 3) Jakaś pomyłka jest w treści zadania, nie może być dwukrotnie (x+2). Zrobiłam to do treści
... zas przy dzieleniu przez (x−2) daje reszte −4
W(x)=I(x)(x+2)(x−2)+ax+b
W(−2)=−2a+b=8
W(2)=2a+b=−4
b=2
a=−8
R(x)=−8x+2
13 cze 22:53
dzidka: 2) warunki Δ>0 i x1x2<0
13 cze 22:55