| 3x+4 | ||
∫ | dx | |
| x2−x−2 |
| A | B | Ax−2A+Bx+b | ||||
pomocniczo: | + | = | ⇒porównuję współczynniki: | |||
| x+1 | x−2 | x2−x−2 |
| 8 | ||
{A+B=3 {B= | ||
| 3 |
| −1 | ||
{−2A+B=4 ⇒ {A= | , | |
| 3 |
| 3x+4 | dx | 8 | dx | −1 | 8 | |||||||
∫ | dx=U[−1}{3}∫ | + | ∫ | = | lnIx+1I+ | lnIx−2I+c | ||||||
| x2−x−2 | x+1 | 3 | x−2 | 3 | 3 |
| 3x+4 | ||
∫ | dx | |
| x2−x−2 |
| f'(x) | ||
=lnIf(x)I+C | ||
| f(x) |
| 3x+4 |
| ||||||||||||||||||
∫ | dx = ∫ | dx = | |||||||||||||||||
| x2−x−2 | x2−x−2 |
| 3 | 11 | dx | ||||
lnIx2−x−2I+ | ∫ | = | ||||
| 2 | 2 | x2−x−2 |
| 3 | 11 | 1 | |||||||||||||
lnIx2−x−2I+ | ∫ | = | |||||||||||||
| 2 | 2 |
|
| 3 | 11 | 2(x−0,5) | ||||
lnIx2−x−2I+ | arctg | +c | ||||
| 2 | 3 | 3 |
| 3x + 4 | A | B | |||
= | + | / *(x − 2)(x + 1) | |||
| (x − 2)(x + 1) | x − 2 | x + 1 |
| −1 | ||
dla x = −1: 1 = −3B ⇒ B = | ||
| 3 |
| 10 | ||
dla x = 2: 10 = 3A ⇒ A = | ||
| 3 |
| 3x + 4 | 10 | 1 | ||||
∫ | dx = | ln|x − 2| − | ln|x + 1| + C | |||
| (x − 2)(x + 1) | 3 | 3 |