Wyznacz współrzędne punktów przecięcia paraboli
pawel77: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia paraboli y= x2 – 10x + 9 z osiami układu
współrzędnych
13 cze 16:40
metcub: Punkty przecięcia to punkty w których pierwsza (lub druga) współrzędna jest równa 0.
Z osią OY (gdy za x wstawimy 0) dostaniemy y = 0 − 0 +9 czyli punkt (0;9)
Z osią OX otrzymamy proste równanie kwadratowe:
x2 −10x+9 = 0
Δ = 100 − 4*9
Δ = 64
√Δ = 8
x1 = −b−√Δ2a czyli x1 = 10−82 = 1
x2 = −b+√Δ2a czyli x2 = 10+82 = 9
Otrzymaliśmy punkty (9;0) i (1;0)
13 cze 22:22
Yyy: 2+2
31 maj 19:28
...: wyznacz współrzędne punktów wspólnych paraboli y+−x2 + 4 i prostej y−x−2=0 , y+2x−5=0 ,
y−2x−1=0
17 paź 10:10