Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych mając dane:
Mariusz N.: a) sinu={5}{13} , b) tg=3
13 cze 15:39
metcub: Łatwe ale sporo pisania:
a)
sin2 α + cos2 α = 1
(513)2 + cos2 α = 1
25169 + cos2 α = 1
cos2 α = 1 − 25169
cos2 α = 144169
cos α = 1213
(zakładam że kąt jest ostry, w przeciwnym wypadku dochodzi jeszcze cos α = − 1213)
tg α = sinαcosα = 513 : 1213 = 513 * 1312 = 512
ctg α = 125 (jako że jest to odwrotność tg)
13 cze 22:33
ZKS:
Łatwiejsze gdy wie się że 5,12,13 to trójka pitagorejska.
| | 5 | |
Skoro sinx = |
| to wiemy że: |
| | 13 | |
| | 12 | | 12 | |
cosx = |
| lub cosx = − |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 5 | | 5 | |
tgx = |
| lub tgx = − |
| |
| | 12 | | 12 | |
| | 12 | | 12 | |
ctgx = |
| lub ctgx = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
13 cze 22:38
ZKS:
tgx = 3
| | √10 | | √10 | |
cosx = |
| lub cosx = − |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | 3√10 | | 3√10 | |
sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | 10 | | 10 | |
13 cze 22:41
Bogdan:

Proponuję tak:
Z twierdzenia Pitagorasa wyznaczamy długość trzeciego boku i piszemy odpowiedź:
| | 12 | | −12 | |
cosα = |
| lub cosα = |
| bo brak informacji o tym, że kąt jest ostry, |
| | 13 | | 13 | |
| | 5 | | −5 | |
tgα = |
| lub tgα = |
| |
| | 12 | | 12 | |
| | 12 | | −12 | |
ctgα = |
| lub ctgα = |
| |
| | 5 | | 13 | |
Podobnie postępujemy w drugim przypadku.
13 cze 22:42