całka
kasia/18: | | 1 | |
∫ |
| dt   |
| | t2−3t | |
pomocy jak dalej to przekształcić
13 cze 12:20
kasia/18: błagam zaraz m,am dopytke po egzaminie, dokladnie za 0,5h ! POMOCY

13 cze 12:28
13 cze 12:32
13 cze 12:42
Vax: Trochę późno, ale może komuś się przyda:
| | dt | | 1 | | 1 | | 1 | | dt | | 1 | | dt | |
∫ |
| = ∫ ( |
| − |
| )dt = |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = |
| | t(t−3) | | 3t−9 | | 3t | | 3 | | t−3 | | 3 | | t | |
| | 1 | | 1 | | t−3 | |
|
| (ln(t−3) − ln(t)) + C = |
| ln ( |
| )+C |
| | 3 | | 3 | | t | |
Pozdrawiam.
25 cze 00:41