Prosze pomozcie!
buuuuu178: Okresl liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru m ,∊R
| x + 2 6 − 2x | = m
13 cze 12:10
ICSP: mi sie wydaje że:
m>0 dwa rozwiązania
m = 0 jedno rozwiązanie
m<0 brak rozwiązań
13 cze 12:19
Bogdan:
| | x + 2 | |
To nie jest dobra odpowiedź. Proponuję narysować hiperbolę y = |
| , |
| | 6 − 2x | |
następnie część wykresu znajdującą się pod osią x trzeba odbić od tej osi i narysować
nad nią.
Rysujemy także kilka linii prostych o równaniu y = m, m∊R i odczytujemy z rysunku, w ilu
punktach prosta przecina hiperbolę, bierzemy pod uwagę wszystkie możliwe położenia
prostej y = m względem hiperboli.
13 cze 13:19
ICSP: rzeczywiście::( Bogdan ma rację. Bardzo przepraszam za wprowadzenie błąd.
13 cze 14:11