Rozwiaz nierownosc prosze!
buuuuu178: Rozwiaz nierownosc:
x+1−x2−6x−9 ≥0
13 cze 10:43
Anna: | | x+1 | |
Czy to jest: |
| ≥ 0 ? |
| | −x2−6x−9 | |
13 cze 11:48
buuuuu178: tak
13 cze 11:50
Anna: piszę
13 cze 11:50
Anna:

D= R\{−3}
Ułamek zamieniamy na iloczyn licznika przez mianownik:
(x+1)(−x
2−6x−9) ≥ 0
−(x+1)(x
2+6x+9) ≥ 0
−(x+1)(x+3)
2 ≥ 0 ⇒ x
1= −1, x
2 = −3 (dwukrotny)
Na podst. wykresu: x∊(−
∞, −3) U (−3,−1>
13 cze 11:58
ICSP: a tam w liczniku nie ma minusa?
13 cze 12:01
buuuuu178: nie
13 cze 12:02
buuuuu178: dzieki wielkie
13 cze 12:02
13 cze 12:03