Strawberry: to co masz po lewej stronie to jest funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej.
Więc widać, że miejsca zerowe tej funkcji to x
1=2 i x
2=−5
Teraz najlepiej narysuj to sobie na osi. Czyli zaznacz punkt 2 i punkt −5. I Rysujesz tzw.
"wężyk".
Rysowanie zaczynamy od prawej strony.
Jeśli współczynnik kierunkowy a>0 to od góry, jeśli a<0 to od dołu.

Widzimy,że w naszym przypadku a>0 zatem rysujemy "wężyka" od prawej strony od góry.
Przechodzimy przez punkt x
1=2 i jesteśmy pod osią, dochodzimy do punktu x
2=−5 i "przechodzimy
przez oś", jesteśmy nad osią −> to jeest Twój wężyk, tak krok po kroku to opisałam, mam
nadzieję, że skumałeś

Teraz widzisz że masz w zadaniu ≥0 więc do zbioru rozwiązań będą należały punkty w których
wężyk przecina oś oraz wszystkie punkty, które są ponad osią
Zatem będzie to zbiór (−
∞, −5) U (2,+
∞)
Jasne?