ctgα=-2 oblicz pozostałe funkcje. POMOCY!
K456: ctgα=−2 oblicz pozostałe funkcje. POMOCY!
12 cze 19:13
ICSP: która ćwiartka?
12 cze 19:14
K456: zadnych wiadomosci na temat cwiartek nie mam tylko tyle:(
12 cze 19:15
K456: nie mam pojecia jak to zrobic siedze juz 2h nad tym i nic mi nie wychodzi
12 cze 19:18
ICSP: no to musisz rozpatrzyć kilka przypadków.
ctgα = −2
tg i ctg są ujemne w II oraz IV ćwiartce układu współrzędnych
II ćwiartka − tutaj jest dodatni sinus a ujemny cosinus
IV ćwiartka tutaj ujemny sinus a dodatni cosinus.
12 cze 19:18
K456: mogłbys mogłabys wyjasnic mi to jasniej?
12 cze 19:20
ICSP: ale w czym masz tutaj problem? W tym jakie znaki mają funkcje trygonometryczne w danych
ćwiartkach czy jak obliczać wartości funkcji mając danego tylko ctg lub tg?
12 cze 19:22
K456: ogolnie nie wiem jak doszedles do wartosci sinusa i cosinusa
12 cze 19:24
ICSP: Wartości będą takie same tylko zmieni się znak dlatego łatwiej będzie mi liczyć wszystko na I
ćwiartce. Pod sam koniec się tylko odpowiednia znaki powstawia.
Dla I ćwiartki:
ctgα = 2
to chyba oczywsite tak samo jak oczywsite jest to:
sin
2α + cos
2α = 1 oraz to:
cosα = 2sinα ⇔ cos
2α = 4sin
2α
cos
2α + sin
2α = 1
4sin
2α + sin
2α = 1
5sin
2α = 1
sinα = U{
√5{5} (liczymy tylko w I ćwiartce)
cosα = 2sinα
teraz wszystko przenosimy do odpowiednich ćwiartek:
II ćwiartka:
sinα = U{
√5{5}
ctgα = −2
IV ćwiartka:
sinα = −U{
√5{5}
ctgα = −2
To jest pierwszy sposób liczenia tego typu zadań. Za chwilę przedstawię kolejny.
12 cze 19:29
ICSP: upss Widać że kopiowałem sinusa... ładna wpadka:(
12 cze 19:29
ICSP:

zielony kąt to α
z tego trójkąta bardzo łatwo jest odczytać że ctgα = 2 oraz tgα = 1
c
2 = 1
2 + 2
2 = 5
c =
√5
Teraz odczytujemy wartości funkcji z ich definicji
| | 2 | | 2 | | 2√5 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | c | | √5 | | 5 | |
12 cze 19:33
K456: tzn?
12 cze 19:33
K456: to pytanie bylo przed tym trojkatem
12 cze 19:34
K456: wlasnie robilem to samo z tym trajkatem tylko te znaki mnie zgubily... a nie przyszlo mi na
mysl o cwiartkach
12 cze 19:35
K456: dzieki wielkie
12 cze 19:35
ICSP: bo mi ułamek nie wyszedł a skoro później go kopiowałem to wszędzie jest brzydko:(
12 cze 19:35
ICSP: oczywiście błędu w obliczeniach nie ma tylko wygląda brzydko
12 cze 19:36
K456: wporzadku jest

teraz wie ze czegos zapomnialem i w pewnych chwilach szedlem w zlym kierunku
12 cze 19:37