Mam pare zadanek do zrobienia . Pare zrobiłam ale reszty nie potrafię . Jak byście mogli to
rozpiszcie bo muszę to jutro na tablicy napisać
.
1)Różnica długości promienia okręgu opisanego na kwadracie i promienia okręgu wpisanego w
kwadrat wynosi 2 cm. Oblicz pole tego kwadratu
2)Oblicz pole prostokąta którego przekątne długości (10cm) przecinają się pod kątem 45 stopni.
3)Oblicz pole równoległoboku którego przekątne długości 13cm i 8cm przecinają się pod kątem 60
stopni.
4)Przekątne równoległoboku długości 24cm i 10 cm są jednocześnie dwusiecznymi jego kątów.
oblicz pole i obwód równoległoboku.
(2R)2 = 2a2
| a√2 | ||
R = | ||
| 2 |
| a√2 | a | |||
R − r = | − | = 2
| ||
| 2 | 2 |
ma wyjsc 16(3+2√2)cm2, a mi wychodzi
4(3+2√2)cm2
zad 2
b2 = 52+52−2*5*5*cos45o
b2 = 25+25−25√2
b2 = 50−25√2
b =√50−25√2
a2 = 102−b2 = 100− (50−25√2) = 50+25√2
a = √50+25√2
P = a*b = √50−25√2*√50+25√2 = √(50 − 25√2)*(50 + 25√2) = √1250 = 25√2
| d1 *d2 | ||
P = | * sinα gdzie α jest katem zawartym między przekątnymi Właśnie ostatnio sie | |
| 2 |
| 10 * 10 | √2 | √2 | ||||
P = | * | = 50 * | = 25√2 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| √3 | ||
sinα = | ||
| 2 |
| 13 * 8 | √3 | |||
P = | * | = 26√3 | ||
| 2 | 2 |
| 24*10 | ||
P = | = 120 | |
| 2 |