nierówność o wartości bezwzględnej
Kazimierz: Nierówność z wartością bezwzględną , której roziązaniem jest suma przedziałów(−∞;−7)∪(3;∞) jest
12 cze 18:30
ICSP: |x+2| > 5
12 cze 18:31
Kazimierz: a jak do tego dojść?
12 cze 18:33
ICSP: ogólnie wartość bezwzględna to:
|x−a| > b
wzory na a i b:
| | 3 − (−7) | | 10 | |
b = |
| = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
|x+2| >5 .
12 cze 18:38
Eta:
|x−x
S| > 5
|x+2| >5
12 cze 18:39
Eta:

dla
ICSP ....
12 cze 18:40
jacek: dzięki ogromne
12 cze 18:46
ICSP: 
dla
Ety. Jeszcze mi się zdaje że jeżeli jest tylko jeden przedział to wtedy znak
jest w drugą stronę.
12 cze 18:47
kazimierz: to jak z tym znakiem zmieniamy ?
12 cze 19:04
ICSP: chwilowo nie musisz się tym martwić

jeżeli rozwiazania:
x ∊ (
∞;x
1) oraz (x
2 ; +
∞) wtedy znak >
jezeli x ∊ (x
1;x
2) wtedy znak <
no i oczywiście pamiętać o nawiasach domkniętych.
12 cze 19:06
kazimierz: dzięki
12 cze 19:07