ratujcie
Asia: w skaż równanie okręgu stycznego zewnętrznie do okręgu o równaniu x2+y2=1
12 cze 18:08
Eta:
o: x
2+y
2= 1 S(0,0) r= 1
okręgi styczne zewnętrznie do
okręgu
o1: ( x−4)
2+y
2= 9 , bo S
1( 4,0) . r
1= 3
lub:
o2: (x+3)
2+y
2= 4 , bo S
2( −3,0), r
2= 2
lub:
o3: x
2+(y+2)
2= 1 , S
3( 0,−2), r
3= 1
takich okręgów jest nieskończenie wiele
12 cze 18:27
ICSP: t osą zadania testowe czy nie podajesz całej treści z polecenia?
12 cze 18:28
ICSP: tak nawiasem zawsze mnie zastanawiało jak ty to Eta robisz że masz takie ładne kratki. Mi nigdy
się takie nie wyświetlają:(
12 cze 18:29
Eta:
He he ..nie ma lekko

........... bo nie chce Ci się popracować i je narysować
12 cze 18:31
Asia: to są zadania testowe. wszystko napisałam
12 cze 18:31
Eta:
No to podaj propozycje odpowiedzi,

..... skąd mam wiedzieć jakie je masz?
12 cze 18:32
Asia: w odpowiedziach jest: (x+8)2+(y+6)2=81
12 cze 20:09
Eta:
o1: x2+y2=1 S−1(0,0), r1= 1
o2: (x +8)2 +(y+6)2= 81 S2( −8,−6), r2= 9
okręgi są styczne zewnętrznie jeżeli:
|S1S2|= r1+r2
|S1S2| = √64+36= 10
zatem ten warunek zachodzi : 10= 1+9
12 cze 21:47