Znajdź równanieprostej przechodzącej przez środki okręgów
Mariusz: (x+2)2+(y+1)2=9 i (x−1)2+(y−1)2=4
12 cze 17:40
Mila: (x−a)2+(y−b)2=r2
(x+2)2+(y+1)2=9
a=−2 b=−1 środek okregu S=(−2, −1)
(x−1)2+(y−1)2=4
a=1 b=1 srodek okregu S=(1; 1)
prosta przechodzi przez punkty (−2,−1) ,(1;1)
y=ax+b podstawiamy do rónania x=−2 y=−1 i x=1 y=1
−1=a*(−2)+b
1=a*1+b
rozwiąz układ równań
12 cze 18:32
Eta:
lub tak:
S
1(−2,−1) , S
2( 1,1)
współczynnik kierunkowy prostej S
1S
2 ;
| | yS2−yS1 | | 1+1 | | 2 | |
aS1S2= |
| = |
| = |
|
|
| | xS2− xS1 | | 1+2 | | 3 | |
prosta S
1S
2:
12 cze 18:53