pomocyyy
Asia: W skaż równanie prostej, która zawiera średnicę okręgu o rownaniu (x+2)2+(y+1)2=5
12 cze 17:32
Eta:
takich prostych jest nieskończenie wiele ( przechodzą przez środek S okręgu)
S( −2, −1)
k: y= a(x−xS)+yS
k: y= a (x+2)−1 dla a€R
oraz prosta o równaniu x= xS
x= −2
12 cze 17:43
Asia: Nie wiem czemu w odpowiedziach jest x+y=x+1

?
12 cze 17:52
Eta:
Może jest: y= x+1
bo dla a= 1 k: y= 1(x+2)−1 => k: y= x+1
12 cze 18:07
Asia: dzięki bardzo
12 cze 18:09
Eta:
może być też taka:
dla np; a= 2
k: y= 2(x+2)−1 => k: y= 2x+3
bo jak pisałam jest takich prostych nieskończenie wiele
12 cze 18:11
Gustlik: Żeby jednoznacznie określić równanie takiej prostej, potrzebna byłaby jeszcze jedna
informacja,, np. współrzędne drugiego punktu, przez który miałaby przechodzić ta prosta.
13 cze 02:13