wielomiany
xyz: Jak rozwiązywać przykłady takiego typu?
potrzebuję jakiejś metody

|x
3−1|=x
2+x+1
12 cze 17:18
ICSP: |x3−1| = x2 +x + 1
|(x−1)(x2 + x + 1)| = x2 +x + 1
(x−1)(x2 + x + 1 = x2 + x + 1 v (x−1)(x2 + x + 1 = −(x2 + x + 1) ⇔ x−1 = 1 v x−1 = −1 ⇔ x =
2 v x = 0
12 cze 17:24
Vax: Albo:
|x−1| * |x2+x+1| − |x2+x+1| = 0 ⇔ |x2+x+1| (|x−1|−1) = 0 ⇔ |x−1|=1 ⇔ x = 0 v x = 2
Pozdrawiam.
12 cze 17:28
Eta:
x
3−1= (x−1)(x
2+x+1) , wyrażenie x
2+x+1 >0 dla x€R ,bo Δ<0 i ramiona paraboli do góry
zatem
|x
3−1| = |x−1|*(x
2+x+1)
|x−1|*(x
2+x+1)= x
2+x+1 => |x−1|= 1
x−1= 1 v x−1= −1
x= 2 v x=0
12 cze 17:33
xyz: Dziękuję bardzo wszystkim
12 cze 19:01