Zadania
Chromosom: Wykonaj mnożenie i redukcje wyrazów podobnych
Mam problem z paroma przykładami, mógłby ktoś pomóc ?
1) 2x(x−y)+5y(3x−y)+xy(x−5)
2) 3xy(2x+y)+15x(xy+x)−7y(x−2y)
Z góry dzięki za pomoc.
______________________________________________________________________________
NIE rozwiazuje zadan przez PW
za edytowanie zapisu poprawionego przez moderatora beda ostrzezenia
12 cze 17:16
^^: 1). 2x(x−y)+5y(3x−y)+yx(x−5) =
2x2 − 2xy + 15xy − 5y2 + yx2 − 5xy =
=2x2 + 8xy − 5y2 + yx2
2).3xy(2x+y)+15x(xy+x)−7y(x−2y)
po prostu mnożymy a później redukujemy
3xy(2x+y)+15x(xy+x)−7y(x−2y) =
= 6x2y + 3xy2 + 15x2y + 15x2 − 7xy + 14y2 =
= 15x2 + 14y2 − 7xy + 21x2y + 3xy2
12 cze 20:21