Oblicz obwód trójkąta, którego boki zawierają się w prostych o równaniach
szyszka:) : Oblicz obwód trójkąta, którego boki zawierają się w prostych o równaniach
x + y = 0 , 2x + y − 2 = 0 , 2x − y + 6 = 0 .
12 cze 16:56
Anna: pomagam
12 cze 17:32
Anna: Najpierw należy wyznaczyć współrzędne wierzchołków trójkąta, czyli punkty przecięcia się
prostych (każda z każdą pozostałą).
Rozwiązujemy układy równań:
x+y=0
2x+y−2=0, stąd x=2, y=−2, czyli pierwszy wierzchołek jest: A (2,−2)
x+y=0
2x−y+6=0, stąd x= −2, y= 2, czyli drugi wierzchołek jest: B(−2,2)
2x+y−2=0
2x−y+6=0, stąd x=−1, y=4, czyli trzeci wierzchołek jest : C(−1,4)
Teraz należy obliczyć długości boków: AB, BC i AC i dodać je.
Oblicz i napisz. Sprawdzimy.
12 cze 17:42
Anna: Ponieważ muszę stąd odejść, więc podaję Ci wyniki, jakie powinnaś otrzymać.
IABI=4√2, IBCI= √5, IACI= 3√5
ob= 4√2 + √5 + 3√5 = 4√2 + 4√5 = 4(√2+√5)
12 cze 17:53
Edek:
9 lis 18:32
Edek: Hydfnih gg678 77543
9 lis 18:33