Proszę o pomoc przy paru prostych zadaniach
Piotrek: | | 7−3x | |
1. Rozwiąż równanie |
| =−1 |
| | 2x+1 | |
| | x | |
2. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= |
| |
| | x3+27 | |
| | 4x−1 | | 2x−4 | |
3. Oblicz |
| − |
| |
| | 5x+3 | | 3+5x | |
| | 5 | |
4. Wyznacz równania asymptot wykresu funkcji y= |
| +3 |
| | x−2 | |
| | 1 | |
5. Sporządź wykres funkcji y= − |
| −2 |
| | x−3 | |
| | 2x2−x | | 1−x | |
6. Podaj dziedzinę oraz uprośc wyrażenie |
| * |
| |
| | x−1 | | 6x | |
12 cze 16:50
Gosia: 2.wyznacz dziedzinę
x3+27≠0
x3≠−27
x≠−3√27
x≠−3
Df=R\{−3}
12 cze 16:59
ICSP: Gosiu minusa zgubiłaś:
12 cze 17:00
ICSP: Chyba ze w pamięci wykonałaś całą opercaję:
x3 = −27 ⇔ x = 3√−27 = 3√(−1) * 27 = 3√−1 * 3√27 = −3√27
12 cze 17:03
Chromosom: gdzie ?
12 cze 17:04
Gosia: 1.
(8−x)(2x+1)=0
16x+8−2x
2−x=0
−2x
2+15x+8=0
Δ=b
2−4ac
Δ=225+64=289
√289=17
x1=−b−
√Δ\2a=−15−17\−4=8
x2=−b+
√Δ\2a=−15+17\−4=−0,5
12 cze 17:09
Gosia: jest minus
12 cze 17:11
ICSP: | | 1 | |
Troszkę ukryty ale jest, mój błąd. Za to w drugim xw = − |
| nie jest rozwiązaniem. |
| | 2 | |
12 cze 17:14
ICSP: nie xw tylko x2
12 cze 17:15
ICSP: chociaż pierwsze bym zrobił tak:
D : x ∊ R\{−0,5}
| 7−3x | |
| = −1 ⇔ 7 − 3x = −2x − 1 ⇔ −x = −8 ⇔ x = 8. Krócej i chyba łatwiej. |
| 2x+1 | |
12 cze 17:16
Gosia: dlaczego zapisałeś −0 w dziedzinie ?
12 cze 17:37
Vax: | | 1 | |
Nie −0, tylko − |
| , zauważ, że mianownik nie może być równy 0  |
| | 2 | |
Pozdrawiam.
12 cze 17:38
12 cze 17:40