matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
artex:
Narysuj wykresy funkcji y=f(x) i y=g(x) a następnie znajdź współrzędne punktów przecięcia tych wykresów. f(x)= −3x−13 : x+5 i g(x)=2 . Pomoże ktoś
12 cze 16:49
^^:
nie wiem jak podzielić to f(x) ^^?
12 cze 20:13
ICSP:
−3x −13
−3(x+5) + 2
2
f(x) =
=
=
− 3 Teraz już wiesz
x+5
x+5
x+5
12 cze 20:15
^^:
no to wiemy, dzięki. czyli mamy f(x) =
2
x
i wektor przesunięcia v = [−5,−3] oraz g(x) = 2 rysujemy i wygląda to jakoś tak −−−−−>
http://www13.speedyshare.com/files/28938116/download/zrzut%20ekranu.jpg
tutaj nie widać gdzie to się dokładnie przecina. może tutaj −−−−−>
http://www12.speedyshare.com/files/28938298/download/zrzut%20ekranu.jpg
ale można to wyliczyć, wiemy ze jest to punkt który ma współrzędną y=2. Zapytajmy, kiedy f(x) = 2. 2 =
2
x+5
− 3 5 =
2
x+5
5(x+5) = 2 5x + 25 = 2 5x + 23 = 0 5x = −23 x = −4
3
5
= −4,6 czyli −−−−−−> Punkt przecięcja P = (−4,6 ; 2)
12 cze 20:42