Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długoś
Asus: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 5 i 12
12 cze 15:54
Strawberry: Wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt
r= 2P / (a+b+c)
P−pole trojkata
a,b,c − boki
Znasz przyprostokątne więc z tw. Pitagorasa liczysz przeciwprostokątną.
a2+b2=c2
czyli c =13
Teraz liczysz pole trojkata
1/2 *a*h = 1/2*5*12 ( bo bok 12 bedzie zarazem wysokością)
czyli P=30
r=2* 30 / 5+12+13 = 60 /30 = 2
czyli promien =2
12 cze 16:08
Asus: Aha to już wiem dzięki zgubiłem ten wzór
12 cze 16:11
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
albo bez obliczania pola: r = |
| (a + b − c) = |
| (5 + 12 − 13} = 2 |
| | 2 | | 2 | |
12 cze 16:32