Nierówność
massey: Rozwiąż nierówność
−2x4+4x2+6=0
I jeszcze bardzo bym chciał wiedzieć czym się różni rozwiązywanie zadania gdy mamy:
np.:
−x2+x+12=0
>
<
≥
≤
12 cze 15:48
Godzio:
Pierwiastki to: x1, x2 x1 < x2
Odpowiednio otrzymamy takie odpowiedzi:
x ∊ {x1,x2}
x ∊ (x1,x2)
x ∊ (−∞,x1) U (x2,∞)
x ∊ <x1,x2>
x ∊ (−∞,x1> U <x2,∞)
12 cze 15:50
Strawberry: To co napisałeś to jest równanie, a nie nierówność.
Żeby rozwiązać to równanie wprowadź zmienną pomocniczą t.
t=x
2
Zatem Twoje równanie wygląda teraz następująco
−2t
2+4t+6=0
Dalej z delty liczysz.
Rozumiesz?
12 cze 15:51
massey: Bardzo rozumiem

dziękuje Wam !
12 cze 15:55