zadanko z funkcji kwadratowej.
kasien94: Należy zwiększyc prostokątne boiskoo wymiarach 20 m na 30 m o taka sama liczbe metrow i
szerokosc tak aby pole bylo co najwyzej dwukrotnie większe od dotychczasowego. Olblicz o ile
metrow mozna powiekszyc kazdy bok boiska.(zadanie z funkcji kwadratowej).
12 cze 15:33
Anna: Piszę.
12 cze 15:50
Anna:

(30+x)(20+x) ≥ 2*20*30
600+30x+20x+x
2−1200 ≥ 0
x
2+50x−600 ≥ 0
Δ=4900,
√Δ=70, x
1=10, x
2= −60
Z wykresu paraboli mamy: x∊ (−
∞,−60> U <10,
∞), ale x∊R
+, stąd odpowiedzią na zadanie jest
najmniejsza liczba spełniająca te warunki, czyli
x = 10 m.
12 cze 15:59
kasien94: Dzięki
12 cze 16:07