prawdopodobieństwo
on: W dwóch kopertach są dwie talie kart: jedna złożona z 52, a druga złożona z 24 kart. Rzucamy
kostką do gry. Gdy wypadnie 1,2,3 lub 4 to losujemy z talii pierwszej, gdy 5 lub 6− z talii
drugiej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kiera.
12 cze 15:21
Eta:

1/ wybór talii T
1
| | 4 | | 2 | |
z prawdopodobieństwem p= |
| = |
|
|
| | 6 | | 3 | |
wybór talii T
2
| | 1 | |
z prawdopodobieństwem p= |
|
|
| | 3 | |
2/ wybór kiera z talii T
1
| | 13 | | 1 | |
z prawdopodobieństwem p= |
| = |
|
|
| | 52 | | 4 | |
wybór kiera z talii T
2
| | 6 | | 1 | |
z prawdopodobieństwem p= |
| = |
|
|
| | 24 | | 4 | |
zd. K −−− wybór 1 kiera
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to P(K)= |
| * |
| + |
| * |
| =............... |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
12 cze 17:25