Napisz wzór funkcji kwadratowej
pawel98: Napisz wzór funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + 2x + 4 , wiedząc , że jej wykres przechodzi
przez punkt P = (−2,4) . Oblicz wartość tej funkcji dla argumentu x = −4
12 cze 15:18
Gosia: x=−2
y=4
f(x)=y
4=4a−4+4
−4a=−4
a=1
funkcja ma postać f(x)=x2+2x+4
dla x=−4
y=(−4)2−8+4=16−8+4=12
12 cze 15:24
tyry ryr: a w jakiej postaci ma byc wzor?
kanonicznej, ogolnej czy iloczynowej
12 cze 15:25
Strawberry: Jeżeli wykres przechodzi przez ten punkt to wystarczy, że podstawisz sobie y=4, x=−2
Zatem masz do rozwiązania równanie:
4=a (−2)
2 + 2(−2) +4
czyli
4 = 4a −4 +4
czyli
4 = 4a
zatem a =1
i już masz wzór funkcji
f(x)=x
2+2x+4.
Teraz, by obliczyć wartość funkcji dla argumentu −4 należy podstawić −4 w miejsce x i obliczyc
y
Zatem
f(−4) = (−4)
2 +2(−4) +4 = 16 −8 +4 = 12
Zatem wartość funkcji dla argumentu x=−4 wynosi 12
Jasne?
Mam nadzieję, że pomogłam
12 cze 15:25