Narysuj wykres funkcji i podaj jej własności:
extremeee: Narysuj wykres funkcji i podaj jej własności:
12 cze 15:05
ZKS:
Oblicz miejsce zerowe, znajdź punkt przecięcia się wykresu funkcji z osią OY, określ czy ta
funkcja jest rosnąca (malejąca).
12 cze 15:10
Strawberry: To jest zwykła funkcja liniowa. Więc wykres narysować łatwo. Wybierasz jakieś 2 punkty. Niech
to będą np. x=0 −> wtedy y=−3 i drugi punkt x=3 −>wtedy y =−5. Zaznaczasz te punkty w układzie
współrzędnych i łączysz je.
Jeśli chodzi o własności:
*Dziedzina funkcji − liczby rzeczywiste
*ZW− też
*Miejsce zerowe funkcji czyli jak wiadomo miejsce przecięcia z osią OX. Zatem y musi być równe
0.
Po 1 możesz to zobaczyć na wykresie.
Po 2 możesz to rozwiązać. Zatem 0=−2/3 x −3 czyli −2/3x=3 czyli x = −9/2 = −4,5
Zatem miejsce zerowe funkcji x=−4,5
*Monotoniczność funkcji liniowej
Funkcja jest malejąca ponieważ wspólczynnik kierunkowy prostej jest mniejszy od 0 (a=−2/3)
Nie wiem czy czegoś tu nie zabrakło. Jakby co to możesz podać GG. Mogę pomóc
12 cze 15:17
Pomagacz:

γδ≤≤∑←≈
10 paź 19:23