WYZNACZ ZBIÓR
Bella23: (AnB)\(BuC),jeżeli
A=(−1,2)
B=<0,1)
C=(−∞,3>
12 cze 14:47
Gosia: (A∩B)=<0,1>
(B∪C)=(−∞,3>
(AnB)\(BuC)=Φ
12 cze 15:39
Strawberry: (AnB) czyli część wspólna zbioru A i zb. B. (Elementy, które należą do obydwu zbiorów)
Najlepiej narysuj sobie oś i zaznacz te zbiory. Będziesz dobrze widziała to

Zatem (AnB) = <0,1)
Teraz (BuC) jest to z kolei suma zbiorów czyli wszystkie elementy które należą do któregoś ze
zbiorów ( do B lub do C)
Zatem (BuC)= (−
∞,3>
Teraz chcesz wyznaczyć różnicę (AnB)\(BuC) czyli elementy które należą do zbioru (AnB) i nie
należą do (BuC)
Znowu najlepiej będziesz widziała to z rysunku
Więc
(AnB)\(BuC) = ∅
Czyli zbiór pusty, ponieważ nie ma takich elementów które należą do(AnB) i jednocześnie nie
należą do (BuC)
Mam nadzieję, że rozjaśniłam
12 cze 15:40